KURUMSAL FİRMA OLABİLMEK İÇİN CEVAPLAMANIZ GEREKEN 5 SORU

Günümüz dünyasında ekonomik rekabet hiç olmadığı seviyelere erişmiş durumda. Piyasa o kadar acımasız ki yapılan istatistiklere göre ülkemizde kurulan 100 şirketten neredeyse tamamı (97’si), ilk 10 yıl içerisinde batıyor. Oysa etrafımıza şöyle bir baktığımızda bazı firmaların çok güçlü bir organizasyon kurarak başarılı olduğunu ve ciddi kazanımlar elde ettiğini görüyoruz. Acaba başarısız çoğunluğun içinden çıkıp başarılı bir firma olarak anılmanın formülü ne? Neyi farklı yapıyorlar ki amaçladıklarını başarabiliyorlar? Yani kısaca herkesin diline pelesenk olmuş şekliyle kurumsal firma olabilmek için ne yapmak gerekir? Kurumsal danışmanlık bunun neresindedir? Sizlere ışık olması için hazırlanan bu yazımızda konuyla ilgili bilgi sahibi olacağınızı umuyoruz.

Kurumsal firma olmanın ilk adımı, organizasyon şemasını düzgün kurmak ve şirket anayasasını en baştan ve doğru şekilde oluşturmaktan geçer. Bu ilk aşama içerisinde bir kurumsal firma olmak isteyenlerin kendi kendilerine ya da bir kurumsal danışmanlık firması tarafından onlara sorulması ve cevaplanması gereken beş soru bulunmaktadır. Gelin sırasıyla bu soruları inceleyelim:

  1. Biz Kimiz? Görevimiz Ne?

Bir organizasyon kurulurken önce bir görev bildirgesi oluşturulmalıdır. Kısaca tüm firmalar ilk aşamada görev ve misyonlarının ne olacağına karar vermeli, sınırlarını iyi belirlemelidirler. Bu görev bildirgesi hazırlanırken “Biz kimiz? Görevimiz ne? Hangi felsefeyi ve değerleri temsil ediyoruz?” gibi temel sorular sorulmalıdır. Cevaplar ise olabildiğince içten ve dürüst olmalıdır. Sloganvari ifadelerden kaçınılmalı, “kim olduğunuzu söylemenize ve sonrasında da söylenenleri yapmaya” odaklanılmalıdır.

  1. Hedef Kitlemiz Kim?

Firmalar, kendilerinin kim olduğuna karar verdikten sonra, yatırım yapmak istediği hedef kitlenin ve müşterilerin kim olduğunun ayırdına varmalıdır. Hangi alanlarda çaba gösterileceği nelere enerji harcanacağı işte bu soru ile belirlenir. Kurumsal danışmanlık firmaları bu aşamada yapacakları analizlerle, firmalara yardımcı olmaktadırlar. Bununla beraber zamanın kimler için ne kadar ve nasıl harcanacağı kararını vermek, firma kurucularının asli görevlerindendir.

  1. Hedef Kitle Nelere Değer Veriyor?

İşte bu soruyla birlikte müşterilerin temel öncelikleri, vizyon ve hedefleri ortaya çıkarılmaya çalışılacaktır. Bu soru hem firmaların kuruluşu hem de sonraki süreçlerinde kurumsal danışman ve eğitimcilerin en fazla üzerinde durduğu ve geliştirmek istediği alandır. Hedefimizdeki potansiyel müşterilerin isteklerine cevap verilebildiği, onların duygularına hitap edilebildiği ölçüde kalıcı ve kurumsal firma olmak kolaylaşacaktır.

  1. Beklentilerimiz Nedir? Hangi Sonuçlara Ulaşmak İstiyoruz?

Bu soru ile birlikte kendinizin ve müşterilerin beklentilerini çözümlemeye uğraşmanız gereken sürece girmiş bulunuyorsunuz. Bu firmayı kurmanız sonrasında hangi sonuçlara ulaşma beklentiniz var? Bunun için ne kadar süre geçmesi ve hangi şartların oluşması gerekiyor? Potansiyel müşterilerinizin sizin gibi bir firmadan beklentileri ne? Onların ihtiyaçlarının ne olduğuna yönelik bir analiz yaptınız mı? Bu sorular ufuk açan ve kurumsal firma olmak için sağlam temeller atılmasını sağlayan kritik sorulardır. Bu aşamada doğru sonuçlara ulaşmak için bir kurumsal danışman desteği almak faydanıza olacaktır.

  1. Planlarımız Nelerdir?

İlk dört soru sonrasında görev bildirgesi netleşmeye başladı. Son sorumuz ise plan ve hedeflerin ortaya konduğu aşamaya işaret edecektir. Hiçbir organizma (insanlar ya da firmalar) bir plana sahip olmaksızın nereye gitmekte olduğunu ve varışının nereye olacağını kestiremez. Bu nedenledir ki kurumsal firma olmak kısa, orta ve uzun vadeli somut planlar yapmakla mümkün olur. Rüzgârın esmesine göre plan ve programsız hareket edenlerin varacağı yer, çoğunluğun içinde olduğu başarısızlık girdabı olacaktır.

İş hayatı, cüretkâr bir maceradır. Bir piyango misali, başarılı olma ihtimali çok düşük olan bu macerada, adımları sağlam atmanın ilk merhalesi emeklemeye düzgün başlamaktan geçer. Kurumsal firma danışmanlığı sizleri bu süreçte destekler ve çoğunluğun yaptığı hataları yapmanızı engellemeye çalışır. Bu nedenle rahatlıkla denilebilir ki kurumsal danışmanlık bir maliyet değil, büyümenin bir parçasıdır.

NOT: Bu makale, Sinerji Danışmanlık kıymetli eğitmenlerinden Sayın Ender Akgün tarafından 21 Mart 2020 tarihinde hazırlanmıştır.