Kriz Zamanları İçin Kurumsal Firmalara 4 Önemli Tavsiye
Kısa, orta ve uzun vadeli planlar yapılsa da beklenmedik zamanlarda ortaya çıkan virütik rahatsızlıklar, ekonomik krizler ya da ülkeler arası problemler, iş dünyasını krize sokabilir. İşleri rayından çıkan her kurumsal firma bu tip durumlarda mevcut planlarının ötesine geçerler. Varsa B planlarını uygulasalar da yeni duruma adapte olabilmek genelde zor ve yıpratıcı olur. Hele bir de değişime ve mevcut şartlara direnen yönetici ya da çalışanların sayısı çok fazlaysa başarısızlık ihtimali artar. Oysa Nietzsche’nin dediği gibi, öldürmeyen hiçbir şeyin, güçlendirmek gibi bir fonksiyonu olduğunu görmek gerekir. Bu doğrultuda aksiyon içerisinde olmak ve yeni duruma uygun stratejiler geliştirmek şarttır. Biz de bu yazımızda yaşanan her türlü kriz ve değişen şartlarda, duruma nasıl ayak uydurup bunları fırsata çevirme fırsatı yakalayabileceğinizi irdeledik. Kurumsal danışmanlık ihtiyacı olan tüm firma yetkililerinin dikkatle okuyarak üzerinde kafa yoracağı yorumlarımıza başlayalım:
- Kriz Durumunu Kabullenip, Sürece Hızlıca Adapte Olmak İlk Şarttır
Krizler, beklenmedik anlarda çıksa bile kurumsal firma yetkililerinin proaktif düşünerek, planları arasına bu gibi durumlara göre alternatif senaryolar üretmeleri gerekir. Böylece, kriz anında paniklemek yerine, duruma ayak uydurup, ona uygun taktikler hemen hayata geçirilebilecektir. Bu hususta kayakçıların bir dağdan aşağıya inerken ki taktikleri örnek bir hareket tarzı olarak verilebilir. Kayakçılar, aşağıya doğru sağ salim inmek istiyorlarsa, durumu kabul etmesi ve kendini öne doğru vermesi gerekir. Ancak bu şekilde hedefe varabilir ve zorluğun üstesinden gelebilir. Uygulanacak olan yöntem, kurumsal firmalar içinde budur. Strese girmeden, ümitsizliğe kapılmadan ve özgüven kaybı yaşamadan bir an önce mevcut şartlara adapte olmak gereklidir. Kurumsal firma olma hususunda daha detaylı bilgi almak için Kurumsal Firma Olabilmek İçin Cevaplamanız Gereken 5 Soru başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
- Normal zamanlarda Herkes İyidir, Gerçek Yetenekler Zor Zamanlarda Ortaya Çıkar
Geçmiş süreçlere baktığımızda, çığır açan liderlerin hep zor zamanlarda ortaya çıktığını görürüz. Gerçek yetenek sahibi liderler, ümitlerin kaybolduğu, karamsarlığın hâkim olduğu anlarda ortaya çıkar ve gidişatı tersine çevirirler. Önce kendilerinin sonra da çevresindekilerin algılarını etkileyerek harekete geçirirler. İnanç hareketi, hareket de değişimi tetikler. Normal zamanlarda, kurumsal firma çalışanlarının hepsi iyidir, görevlerini yapmaları başarılı olmaları için yeterlidir. Oysa işlerin bozulmaya başladığı, krizin baş gösterdiği hallerde stres altında karar verebilen liderler gerekir. Risk alabilen, sorumluluk üstlenebilen ve en önemlisi mantıklı değişim önerileri ile kurumu ileri götüren liderler, o işletmenin can simidi olurlar. İşte o lider karakterli kişiler, kurumsal firma yetkilileri tarafından her daim gerekli ilgi ve takdiri görmelidir.
- Alışkanlıklar Terkedilince Yerine Konan Yenilikler, Garip Hissettirse de İlerlemenin İşaretidir
Ergenlik çağındaki çocuklar büyüme evrelerinde eklem yerlerinde ağrılar hissederler. Vücut geliştirme yapan bir kişinin kaslarında ağrı duyması, gelişiminin işaretidir. Kollarını sürekli sağ kol üstte kalacak şekilde bağlayan bir kişiye, sol kolun üstte kalacağı bağlama şeklini önerseniz bile kendini garip hissedecektir. İşte bunlar sınırların genişlediğinin, değişimin ve gelişimin başladığının en güzel örnekleridir. Kurumsal firmalar da duruma göre farklı uygulama ve yenilikler yaptığında, pek çok kişi için ilk anlarda acı verici olabilir. Gelişim için yapılması gereken her durumda aynı şeyi yapmak değil, duruma göre yeni ve rasyonel çözümler getirebilmektir. Kurumsal danışmanlık firmalarının bu süreçlerdeki en önemli görevleri de firmalara yol göstermek ve vizyon çizmek olacaktır.
- Yeni Koşullar, Eski Yöntemlerle Aşılamaz, Yeni Teknikler Şarttır
Koşullar değiştiyse, bu yeni koşul ve kriz ortamına uygun hareket etmek, kurumsal firma tarafından gözetilmesi gereken temel öngörüdür. Artık şartlar değiştiyse, teknikler de değiştirilmeli buna yönelik stratejiler ivedilikle geliştirilmelidir. Kurum içerisinden çıkacak lider karakterli kişiler ya da kurumsal danışmanlık hizmeti almak yeni yöntemlerin bulunması ve uygulanabilmesi için alternatiflerden bazılarıdır. Bu dönemler içerisinde daha fazla kurum içi eğitim almak, çalışanları zihnen geliştirmeye çalışmak önemlidir. Çünkü, kurumlar açısından verdikleriyle doğru orantıda geri alacakları su götürmez bir gerçektir. Denemek, daha fazla denemek gereklidir. Denemeden neyin başarılı olacağını kimse bilemez. Bu nedenle, yeni yöntemler denenmeli ve krizin aşılması için çareler aranmalıdır.
Bu ve benzeri konularda SinerjiPDR tarafından daha önce hazırlanmış tüm yazılara https://www.sinerjipdr.com/blog/ linkinden erişebilirsiniz. Kurumsal danışmanlık hizmetimiz hakkında bilgi almak için de yetkililerimizi arayabilirsiniz. Unutmayın, ne olursa olsun, birlikte üstesinden gelebiliriz…
NOT: Bu yazı, Sinerji Danışmanlık İzmir şubesi kıymetli eğitmenlerinden Sayın Ender Akgün tarafından 16 Nisan 2020 tarihinde kaleme alınmıştır.
Siz de fikrinizi belirtin